P3-21A Kereta Superb @ Terbaru Dari Proton Untuk Rakyat Malaysia - Much Better Lah Dari Kereta Sebelum Ni

Mungkin dulu kalau nak tengok kereta yang superb , Prototype jelah yang boleh jadi hakikat kat depan mata. Tengok dekat Tv, Kereta2 luar Negara.. Kadang2 tu ada ciplak sikit design kereta Malaysia dari design2 sedia ada. Tapi hakikatnya, bukan ciplak, tapi pembaharuan sebab proton ni ada kerjasama dengan syarikat kereta luar Negara. Kalau dulu, Mitsubishi jadi partner proton, sekarang Lotus pulop.

Sebelum ni pernah ada pameran prototype dari proton bukan, Kalau siapa yang perasan, salah satu prototype tu dah pun di jadikan reality. Dan terhasillah sebuah kereta baru proton, iaitu Proton P3-21A. Design ni diambil dari prototype proton Tuah.


Bahagian belakang yang betul:


Bahagian hadapan yang betul: 

Actually, tak tahulah kehebatan kereta ni macam mana, tapi setakat ni,
  • Ada 4 airbag - mungkin 2 depan 2 belakang
  • To be finalised Campro CFE 1.6L turbo- kereta terakhir yang akan pakai enjin Campro. Ada enjin baru rasanya dari proton, namanya "Phoenix"
  • 7-Speed CVT gearbox
  • Rangka badan (body frame) HPF yang lebih kukuh
  • Transmisi CVT dengan tiga mode pemanduan iaitu ekonomi, sport dan SAT
  • Penganjak pedal (paddle shifter)
  • Ruang bonet seluas 508 liter
  • Butang penghidup enjin start/stop dll. No more cucuk2 dan pusing
  • Selebihnya baca di OHMEDIA..
Sementara tu menurut sumber yang boleh dipercayai sangat2, pelancaran rasmi P3-21A telah ditangguhkan dari tarikh 17 Mac 2012 ke tarikh baru yang akan diumumkan kemudian, berkemungkinan besar pada bulan April 2012 ini. Oh lupa, kereta ni bakal menjadi pembelian terbaik selepas toyota vios dan lain2 kereta luar negara.

Bagi yang ada masa ataupun yang baru rasa nak beli kereta baru, boleh lah kunjung2 datang ke Stadium Nasional Bukit Jalil pada 14-18 Mac 2012 untuk ikuti acara Proton Power of 1. Menurut maklumat dari Proton sendiri, P3-21A bakal dipamerkan di situ. Pamer macam, itu tak pasti.

P/s: Kalau aku tengok design ni pun, Especially much better after Proton NEO. No wonder if kalau aku katakan Malaysia semakin lama, semakin maju.. :) i Love Malaysia. Nak tengok video lebihan pasal P3-21A, Clik sini yoow!  Klik DiSini

0 Komen:

Tukar Tapak Kaki