Jawapan kepada perempuan yang rasa "kenapa lelaki buat macam tu?"

Nak diceritakan pendek, bukan untuk mengaib atau membetulkan salah dan silap orang, tapi ni perempuan yang tanya aku, so aku jawab dangan penuh ikhlas.. x seikhlas mana, tapi fakta pon boleh jadi nih.. :)
Dia bagi aku satu cerita.. n lepas dah habis cerita ni, ada soalan kat bawah. so aku jawab soalan dia.. :)  This is original dan langsung tak ubah. Just copy from my inbox.

CERITANYA BEGINI
"ok, macam ni
kisah bermula dengan 5 sahabat
3 perempuan dan 2 lelaki
kelima2 ni pasti akan duduk sama2 dekat satu pondok cendawan setiap hari
berbagai cerita pasti akan keluar
lelaki ni
dah tak ada mak ayah
dan kawan perempuan dia ni
saya gelarkan SARA
SARA ni dia bnyk cakap berbanding kawan dia lagi 2 org
asyik2 SARA je yang tanya
lelaki yang tak ada mak ni nama dia ALIF
ALIF ni jenis yang suka menjawab apa je,
tak kisah soalan tu macam mana,
even SARA tny makan apa sahur, makan apa berbuka,
niat SARA nak bayangkan hidup ALIF ni macam mana
ALIF pernah tny SARA
pandai masak tak
SARA memang jujur terus kata
*TAK*
sehinggalah satu hari
kira hari kemudiannya
alif tny sara
*BILA KAU NAK BELAJAR MASAK EYH*
SARA kata nanti la bila nak kawin..
panjang sgt ni
sy pendekkan

kira dah 2x ALIF tny SARA
SARA tetap kata tak belajar lagi
dan satu lagi,
pandangan ALIF terhadap SARA lain macam
kenapa ye?
satu lagi
ALIF pernah tny
dia tny SARA
kalau kau dah kawin, kau sanggup tak berhenti kerja bila suami kau suruh
SARA kata
dia tak sanggup
sebab penat2 belajar,
nak berhenti senang2,
baik kawin masa dia habis spm dulu,
dan alif kata
*kata suami tak leh bantah, nanti berdosa, kalau biarkan anak duduk dengan pengasuh, nanti hubungan tak mesra dengan anak,*
jadi,
saya nak awak simpulkan semua ni

1.kenapa ALIF tny SARA bnyk kali tentang masak,
2. kenapa ALIF pandang SARA macam lain macam
3. kenapa dia cerita tentang perkahwinan..


tapi mereka baru berkawan,
dn bila sara tny soalan
alif mesti tekun mendengar,

sara suka membebel,
tapi yang pelik ,
masa sara balik tadi,
dalam bas,
sara duduk belakang
kerusi macam tinggi sedikit
dan alif didepan
alif kejap toleh belakang
kenapa ye?

"awak jawab ye semua soalan ni"


DAN JAWAPAN AKU... :)


1.kenapa ALIF tny SARA bnyk kali tentang masak,
nak tahu tak kenape lelaki suke tanye camtuh?
pertamanye sbb, lelaki mmg klau nk kawen,msti nk yg reti masak.. tnye la sume laki.. ade gk laki yg xkesah.. sbb cntik rupawan,jlan je..btw, kdg2,ade gk lelaki yg nk tahu sbb nk tgk,die jnis duduk dpor ke x, kdg2 yg pmpn kan suke sosial rite.. tp blh jadi pmpn tu jnis reti jage mase.. die pndai bhagi2 mase..
tp yg pntg,bile kawen, msakan isteri lah yg plg pntg.. sbb nk kuatkan kukuhan rumahtgge,hanyelah dengan kesedapan masakan.. :):) mane tahu si alif ni nak buat isteri ke..
btw,lupe nk ckp,lelaki pon mmg suke tnye mende nih,supaye ade topik nk d bncangkan.. g la jmpe mne2 lelaki pon,die msti ade bukk topik "reti masak x?".. yeih,lebih kurg mcm tu la..

2. kenapa ALIF pandang SARA macam lain macam

kdg2,sbb die pndg lain macm tu,bnyk faktor sgt..susah nk terang,sbb ikot itu hati die.. kite pon xtahu..
btw,satu faktor knape lelaki suke tgk pmpn lain mcm.. first,tgk fesyen... second,die nk tgk prangai.. ktige mgkin gk die nk tgk bntuk bdan.. mnawan ke, mnaikkan nafsu ke.. mungkin laa.. tu blh jadi.. sy ckp pon ikot pglmn mmbe2 dan org sekeliling.. hrap mklum. mne ade lelaki yg sempurne... mcm pmpuan gk,nk lelaki yg ala2 korean ke,hnsem ke.. macho ke..kan~ yg lain2,mgkin sy terlepas pndg.. :):)

3. kenapa dia cerita tentang perkahwinan..
knape eh? awak rase knape?.. mgkin si alif ni, ambik series,nk kawan dgn awk dulu,,dh knal lame,dan trus kawen.. tp kene pinang dulu lah.. :):)
btw,tak semua lelaki mcm tu niatnyee.. selalunye,lelaki yg mcm tu ialah lelaki yg berumur ckit.. mcm 24 keatas selalunye.. itupon klau die de duit dan harta..
Kadg2, klau ade boyfriend yg berkate2 untuk "KAHWIN",dats mean, tak mungkin kot.. terlalu awal.. sbb lelaki tuh mne de harte lg.. mgkin niat untuk berkahwin tu mmg ade.. tapi dh sedia btol2 ke? selalunye tak pon..
mcm sy,pon ade niat nk kawen,TAPI,sy tahu sy tak sedia dr segi harte sume,so, just niat pon jadilah...
lelaki yg btol2 ikhlas,die takkan hancurkan prangai tuh,tapi die lagi mendidik prempuan tuh.. faham x?
yups,mmg klau berkapel uh, ade org ktige.. tapi kadg2 kene kuat iman laa.. jgn ikut nfsu rite..
kdg2 salah dan clap yg lalu,boleh diperbaiki.. standert rite,klau kapel mst de pgg tgn dan lain2, tapi, kite kne cube hindari klau blh.. k.
Klau si alif tu crite psal kawen,kmungkinan jugk just untuk mmbuke topik... :):) dah tak tahu pasal si sara lagi kan,so die bukk jelah topik pape.. bru knal rite..
erm,knape die pndg ke blkang eh? mgkin saje.. niat nk kapel le tu..hahaha,nak ngayat.. hahaha

ok,dah dats all.. pnjg sgt lak.haish.


So ape pendapat korang pula?

7 Komen:

C I K . F Y Z A said...

kalau daripada sudut pandangan pompuan, dia rasa mcm lelaki tu suka kat dia la.. betol tak sara?

cik pieja hut said...

weyh , aku rase mamat tuh memang nak takel pompuan tuh . nak kate macam tak reti , so diam je lah , jeling jeling

HazHand said...

cik.fyza: ahah,btol kot..
sbb tu prasaan pmpn..cpat prasan kan..hahaha

cik pieja hut: hahah,yeih.. nak tackle..rite!
tapi, die sdg mrancg agknye..hahah

Alif Idris said...

wuuuuuuu namaku

Qaseh dalia adelia said...

saya rasa dia cintakan sara hehe

yaya_flanella said...

korean macam kau ke? :p

alif sebenarnya ada awek lain tapi awek dia jauh merantau, etc. dia tanya sara macam2 sbb dia nak tahu apa pendapat sara sebagai seorang perempuan. dia taknak awek dia jadi macam sara.

memandai je aku putar belit cerita.

peace! XD

abel said...

da bese da bc cte cani....btol la 2 pe y awk jwb...ngeeee~

Tukar Tapak Kaki