Duit Syiling Baru Malaysia Kemungkinan Ada Logo Israel

Tak lama lagi rakyat malaysia bakal transformers dari duit syiling lama kepada yang baru. :) Boleh tahan bentuk dia, tapi, tengok dah tak macam rupa "Tradisional" pun ada. Ala-ala moden dah sekarang.. Seperti bentuk syiling "uero".

Agak2 sempat ke tidak sebelum Raya menjelma nih, kita pakai duit syiling lama nih. Mana la tahu lepas nih semua syiling baru. Duit syiling baru kena tukar dekat bank, then bank simpan, Ataupun, kita still boleh pakai. :)
 Ada pihak secara semberono mendakwa duit Malaysia syiling 10 sen, siri ke-3 yang akan dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM) nanti mempunyai unsur yahudi disebalik design'nya. Berdasarkan maklumat dari BNM, corak pada syiling 10 sen ini diambil dari suku kaum Mah Meri, iaitu salah satu kaum Orang Asli/Pribumi terbesar di Malaysia. Gambar ini mungkin menjawab dakwaan tergesa-gesa sesetengah pihak.


Hah! Aku firstime tengok pon cakap, "Bodohnye sape yang design nih, takde binatang lain ke nak buat jadi logo" Puii.. Aku rasa, tu pemikiran cetek yang tak kaji dulu kot. macam aku ni lah.. :D Tapi selepas dah fikir2 balik, bace dekat ohMedia, aduhai fafau, rupanya itu lambang bunga yang digunakan oleh "Orang asli paling terbesar dan lama di Malaysia"..

Tapi,yang nih aku suka kalau kerajaan dapat buat. :) Duit bernilai RM6.00.. :p hahah Nakal budak yang buat nh.

5 Komen:

aslann said...

jangan jadi bodo dooo...jadi kreatif k! :P

HazHand said...

bangang copy..puii!

Muhamad Syafiq said...

duit 2 ringggit syiling ada tak ? haha

Anonymous said...

aku lagi prefer ada lambang tu dari ada muka big mama oi !

Anonymous said...

cuba tgk dr perspektif lain,
http://anony328am.blogspot.com/2011/08/bersama-halangi-fitnah-riba-yahudi.html

Tukar Tapak Kaki