Selesaikan Masalah Posisi Ketika Bergambar Bagi Gambar Nampak Cantik

Ada yang bertanya soklan, dan aku jawab. tapi,aku tak sepakar mana, aku pun belajar dekat youtube,blog orang,n photographer.. Btw,bawah ni satu tutorial simple untuk korang yang baru nak belajar angle bagi mendapat gambar lawa.. Hope u njoy it..daa~

Model Issue
Resolution
Muka Bulat dan Gemuk
Model bergaya ¾ dari arah kamera

Guna pengcahayaan rendah

Tinggi kan komposisi kamera sedikit
Muka Kurus
Model bergaya menghadap kamera
Muka Berkedut, Garis Panjang
Gunakan pengcahayaan yang sedikit dan dari hadapan
Bintik atau Parut
Bayangkan bahagian yang bermasalah, tukar posisi
Hidung Besar
Naik kan dagu ke atas sedikit

Hidung terus ke arah kamera
Hidung Kecik
Hidung dikomposisi kan ke arah kamera
Rahang Petak
Gaya kan ¾ dan tinggikan kamera
Dagu berlapis
Panjang dan tegakkan leher dan menghadapkan sedikit muka kea rah kamera
Saiz Mata Yang Berbeza
Mata yang besar dekatkan ke arah kamera, yang sebelah lagi dibayang hitamkan

Mata yang besar memberikan ’evening effect’
Mata Kedalams
Cahayakan ke mata
Berkedip-kedip
Masa shot selepas subject berkedip
Telinga Besar
3/4 pose

Tunjukkan hanya satu telinga sahaja

Bayang hitamkan telinga sebelah lagi
Memakai Cermin Mata
Ambil dengan frame yang kosong

Posisi kan kaca mata jaoh dari cahaya

Bawa cahaya jauh dari atas atau pantulan dari siling atas
Berambut Hitam
Pastikan latar belakang tidak melalui rambut, gayakan semula jika perlu
P/s: Kalau korang nak lagi bagus, try belajar pakai camera hp je.. its enough.. i/yelaaa,nak beli dslr, jangan harap la aku dapat pakai.. harapannn.. Tunggu epa punye jelah..haha :p

13 Komen:

ainihussin said...

tips y baguz ! ekeke~

CikBulat said...

macam ni pon ada tutorial ka? hahaha. gila ko nie. aku nak tutorial bgambar. baru nice giler. lg kalau modelnya kau. HAHA

Muhamad Syafiq said...

bila la aku nak adaq dslr macam kau kan basip .. haha :D

Siti Nadzirah Zakariah said...

thanx. memang tercari cari posisi yang betul nih..

.M.E.A.S.M.Y.S.E.L.F. said...

gaya 3/4 dr kamera tu mcm mane?

OnlyZul said...

aku pon tgh try2 guna phone je... kalau beli dslr tak tau teknik yg betul rasa cam rugi lak.. better training dulu.

Nasib baik Android Market provide apps camera yg best2...hahah

HazHand said...

aihussin :')

cikbulat,ade ler.. ahh kau,gile sudah.

syfiq,sejak bile aku ade dslr..hahah

siti,u r welcome

memyself,mkasudnye dlm besar2 gmbr tuh,kite ambik la position hujung2 ke.. tak tgh2 sgt..

onlyzul,ahah,pandai pon kau..

z a z a said...

table tu mmg sgt berguna utunk sye. Jazakallah ye ;)

yaya_flanella said...

macam2 style..

Bigdaddyz said...

sebelum ni main belasah jer :)

SyazwanSarawak said...

kalau muka photogenic cam ko takyah susah2 nak amik gambar setting tu XP

me | is | aku said...

wah.. lepas ni semua org boleh jd model :)

-QinaSha Hudson- said...

dagu panjang acane eh?. hekhek.

Tukar Tapak Kaki