List Pekerjaan Untuk Pelajar2 Imformation Teknologi (IT) Mengikut Perkembangan Semasa

Dalam sebulan tengah bosan asyik bangun tidur tanam anggur tak pernah nak berbuah, Saje2 lah aku sebagai penganggur gatal tangan cari kerja untuk kos aku nih, walau setakat diploma je. Actually fokus pekerjaan yang aku cari, kebanyakannya untuk Kos IT.. Programming,Multimedia,dll.. :')

Dulu aku fikir memang la meluas pekerjaan kalau ambik kos nih, tapi memang la meluas, masalahnya, Mencabar sikit lah.. :) So scared seyh!

Btw, Meh nak story mory sikit pekerjaan apa yang boleh korang boleh cari kalau dah lepas diploma,Or degree, Or selanjutnye untuk kos IT nih. *ini pun list pekerjaan kat mudah.com n jobstreet.. :)  ITUPUN KALAU RETI LAH... :p


First! PROGRAMMING / NETWORKING..
Fokus lebih kepada untuk membina website, portal, blog, system database website, applikasi/software, server solution, dan Hacking problems! :p Dan yg paling penting dalam dunia coding n networking is, SOLUTION! sarankan untuk ke cybersecurity.. :) Liked!

Cukup syarat kena reti pakai:
- mySQL database
- PHP
- Html,xml,
- Java dll..
- Server conductor! :p


Second! MULTIMEDIA..
Fokus lebih kepada designer, sketching, editor video,sound, advertises, animation, tambahan pulak for Cameraman! dll..

Cukup syarat kena reti pakai (for designer):
- Adobe photoshop CS bla bla bla..
- Adobe alustrator
- Indesign
- Lightroom

Cukup syarat kena reti pakai (for editor):
- Adobe premier
- Adobe after effect
- Adobe audition dll


Third! TECHNITION..
Fokus juga lebih kepada membaiki fullfully apa yang ada pada komputer,laptop,hardware,software solution,wiring,server..dll

Cukup syarat kena reti:
- Technition pasal cara repair laptop, dan komputer.. Meluas jugak,macam RAM,MOTHERBOARD,CABLE..
- Senang cite, pandai2 la kau settle sendiri. asalkan boleh pakai.! haha


Fourth! OPEN BISNES SENDIRI..
Actually, untuk pekerjaan yg keempat nih,Korang boleh gabungkan kesemua yang diatas, Dan mungkin jugak korang boleh fikir nak pilih salah satu diatas.. 

Untuk pengetahun,Sekiranya nak buka bisnes, aku sarankan, 2 sahaja yang lebih menguntungkan, PROGRAMMING dan MULTIMEDIA.. :)
Dan untuk membangunkan website is the most KAYA PUNYA OLANG! kalau digabungkan kedua2, LAGI KAYA ITU PUNYA OLANG!


Kelima! LECTURER ATAU TENAGA PENGAJAR.. 
*tak tahu "kelima" dalam bahasa ingglish!grr
Yeih,tak perlu cerita panjang kot. Kalau korang tengah belaja skang nih, lecturer depan mata korang tu lah salah satu pekerjaan yang korang sebagai budak IT, boleh dapat. Jangan pandang rendah, sambil tuh jugak, boleh open bisnes for Website developer! :)


Keenam! MYBE ADA YANG AKU TAK TAHU.. :)
Cukuplah setakat itu mana yang aku tahu.. Take ur time to thinking lame2.. :p Ingat senang ke. Payah seyh! Tapi ingat,Selalunya korang beljar je mende nih, tapi tengok2 bila dah gradutaed, Kerja lain korang dapat.. Peliks! :p


8 Komen:

yaya_flanella said...

Aku rasa aku bukan dilahirkan utk jadi programmer. So aku rasa nak bukak kedai cupcakes. T___T

eykabaha said...

yg prtama tu..mint cket..tp tkot..cos nk men coding..yime li pon dh pcah pale..
yg kdua tu..siyesly wa mmg tk kreatf cm akak gua yg juga graphic designer..so tk le..
yg ktiga..technition..i think its bettr dr yg first r..tp slalunye laki kn keje ni..
yg ke empat tu..tkde wet nk bkak bisnes sndri
yg ke lima..tenaga pengajar?my dad glak kn suh jd sorg pndidik..but,lau nk ajr adek sye yg form1 tu pon dh satu tman dgr ak mnjerit cmne lak tu kn..ha..
so..de konklusinye..sye plih ke enam ;)

eykabaha said...
This comment has been removed by the author.
HazHand said...

yaya: -_-
kau mmg lain dr yg lain..

HazHand said...

eykabaha: :p
kau ni xbtol..huhuhu
yelah, aku pon nk no6!

eykabaha said...

hahha kte sme r geng..ko pon plih yg ke enam..hehe horey ;p

Ewan said...

yeah.. dip in networking... hehe trima kasih atas info anda... like!!!! ;D

Demu Chan said...

eja technician pun salah... ade ke technition..?? hahaha...

ni klu dalam syntax programming ni, dah kire "syntax error" nih... hahaha.. :p

Tukar Tapak Kaki