Tolak Kerja Gaji Tinggi Sebab ARAK - Takkan Gaji Nak Hasil Dari Arak :'(

Baru semalam aku try mintak keje, tak sempat nak jalan2, maka dapatlah aku kerje dekat 99Speedmart dekat bukit tinggi.. :') Happy ckitttt jelah,sebab dapat keje.. Ok.. Then interview bagai, ok,dah lepas.. Then tiba2 terlintas pulak nak tanya supervisor tu,

"Kak,saya sorang je ke jaga store keeper?"
*"aah la,ni pun terpaksa ambik,sebab dah takde orang"

"erm,jadi,botol2 arak pun saya susun gak ke?"
*"iYelah..Dah ko sorang je yg ade.."

"err,saya tak pegang botol arak la kak..Lagi la nak susun.. :'(  "
*"Laa,selagi air arak tu tak bocor,tak keluar,boleh je susun.." (dalam hati waa, "Fatwa mana la pulak akak ni pakai,Bongok.")

*"dah tu,ko nak keje ke tak nih? Kalau ko tak susun pun, gaji ko sumber ade gak dari hasil jual arak.."
"err,Nak3.. saya nak keje.. So,esok eh saya masuk.."  (Ni gara2 nampak duit la nih aku accept,xnampak dose)

Nak dipendekkan cerite,hari ni spatotnya aku masuk kol 9.30.. Tapi,sejak semalam aku mintak, baru pagi ni hati aku nak paksa2,"TOLAK3!!! TOLAK ASIP!! KO DAPAT GAJI HARAM.."  :'(    

So,kol 9.30 pagi da ni..aku tak pergi.. Sory kak,walau gaji banyak la jugak,tapi, haram.. hati aku tak tenang gak.. humm :'(   Tunggu jelah die kol marah2 aku..hahah
********************************************
So,Orang islam tolong jualkan arak,susunkan arak,angkatkan kotak arak,pindahkan arak,tolong belikan arak,minum arak,Semua yang berkaitan dengan arak,ia TETAP DOSE.. :')   walau kerja kedai jual arak,kita tak sentuh, gajinya tetap ada hasil dari jual arak..  Aku bukan nak bangga dengan aku,tapi,ini peringatan.. Peace! :p

Jap3!.. lupe pulak, de lagi persoalan nih..aduhai.. aku ter pk,habis tu,kalau syarikat kecik yang frenchies dah macam tuh, macam mana pulak ngan syarikat besar tuh,macam tesco,giant,macro,jusco.. Kan kat bahagian makanan,siap khas lagi ada kedai arak,then dorang bayar tetap bawah syarikat.. so gajinye yang takde kene mngena ngan arak pun haramkah? Dodol nyelah otak aku ni..haish  *Ustaz! bantulah saya!

7eleven! 99Speedmat! dll   
Jauhi mereka...ingat,kita agama islam.. :')

10 Komen:

Cik Yatt said...

bgus bro..ak bgge ngan ko..serius bgge ni..tak pe...ko tolak yg ni demi agama kite..Allah akan bgi ko yg terbaik nnt insyaAllah..smoge ko berjaya...! =)

SyedGraphiX said...

bagus asip. ko buat kputusan yg bagus. bangga aku. :')

mofaizmz said...

betul.. even bawak troli ada iklan arak pun berdosa.. sbb kira mengiklankan arak tersebut.. xcaya pi buka buku syariah..

kaymaggot said...

kilang arak dalam malaysia ni adalah satu sumber ekonomi negara dan duet2 tu diberi pada kita..mcm mane lak 2???pikirkn sejenak?

han eba said...

hmmm, rasanya ulama kena ternagkan pasal sumber duit arak and bla bla bla dgn lebih jelas supaya semua org tahu

HazHand said...

cikyat: heheh,thanks..

HazHand said...

syed: yolaaa

HazHand said...

mofaizm: yew..tahu.. tgk arak pon dose ke? hahha

HazHand said...

kaymaggot: aah kn..btol gk! almk.skop bsar la pulk..bsar gile vavi!

HazHand said...

han: yeih,skong..wa kliru sudah..

Tukar Tapak Kaki