Cara Untuk Bateri Tahan Lebih Lama - Pengguna Android @ Smartphone

Khusus aku buat untuk kau doh Norehan Asri oii~ So,disebabkan kau pakai phone sama dengan aku, bak mai datang baca cara2 nak menjimatkan batery supaya tahan lebih lama gila2! Kebanyakan phone memang kalau dah pakai android, Bateri tak tahan lama.. Termasuk lah Hp kita berdua ni kan Norehan.. Samsung Galaxy Ace. :)

Aku pendekkan cerita.. bawah ni aku bagi penerangan dekat Norehan,cara tuk jimatkan batery dia tu, dia cakap charge hp pagi dah full, then bila main game, kol, or wats ever, ptang tu jugak bateri tu habis~ kan3!
Bawah ni cara2 nya daripada A sampai Z.. Kalau tak faham,tanya aku.. :')


"k,first skali,ko g kat setting hp dan masuk wireless and network setting.
aku nasihat kan,ko off bluetooth,wireless,gps,auto rotate..
sume uh..
kau on bile ko nk pkai je
wireless tuh,klau on bile nk pkai,die than lame punye ok
**dan yang paling effective skali effect dkat batery,yang ni hah.. mobile network.
ko masuk kat network plg bawah skali tu kan, kan ade "use only 2g network" ko tande rite mende uh,
klau x tande,ko akan pakai "3g,so makan batery GILE2!
use packet data ngan data roaming,xyah tanda.. semak je.. :')
yg kedua
bahagian sound pulk
ko unright tande audible touch tone~
audible selection tu xpe
yg ketige
ko masuk kat display pulk
ko g kt brightness.ko buat yg plg low~
klau high,konfem cepat habis batery
lpas tu,bawah die lak ade animation
ko pilih no animation
yg keempat, ko masuk pulk bhagian account and sync
kalau ko slalu on9
ko on jelah background data tuh
tp kalau ko on9 kdg2 je,ko off je lagi baik.
sbb mende ni pn pngaruh batery gk, sbb proses data kan..
 
OK,settle bahagian setting sahaja~"

Seterusnya, korang kalau dah ubah setakat setting pun tak nampak sangat effect die,jadi,cara seterusnya, download lah application yang berguna ni hah,
function ni semua lebih kepada,saving baterry,jimat memory phone,klajuan menaik sikit.. :) korang download nih kat android market k.

-Android booster (optimize memory)
-Batteryminder (tengok status pratusan battery)
-Juicedefender (closed setting untuk data hp yg tak penting)

K,dats all.. oh norehan asri,tahniah kerana berjaya pakai android phone~ so pandai2 la guna dengan sebaik mungkin. N jangan lupa,Hp kita takde HD tau.. (High Definition)  Tapi Hp ko ade HD kan.. Beli Hp secara Hd.. (Hutang Dahulu!) hahahhaha :p

11 Komen:

Nurhasnatul Nabila said...

xde cara jimat bateri guna hp 3310 kerrr??

shara bunga said...

yahoooooo. tengs a lot yeahhh ! i dah dapat buat semuanya. tengs again, sbb ai bru pakai hp anroid neyh. at least bile da bce, ai taw cne nk wat

HazHand said...

bella: BOleh! nk?

HazHand said...

Shara: ok,same2... :')

NadShaf said...
This comment has been removed by the author.
SyazwanSarawak said...

jelez do orang pakai android -..-

hahaa. tunggu nokia aku sampai takleh pakai langsung la

Nicoii said...

hp android ne memang cam n ke?

Nicoii said...

hp adnroid memang cam ni ke?

sya said...

nape ye kalau sentuh hp sy...bahagian belakang hp tu panas cket...sy pkai samsung galaxy y...bateri pon senang nk low..mlm cas penuh...esk pg dlm pkul 12 tgh dh tinggal 1 bar shj...sy dh apply teknik nk kurang kn bateri tu...jrg on9 jgk gne hp...bateri rosak ke ye?sbb hp tu bru je beli...lpas apply applikasi fb 4 adroid & instagram..tros bateri x than lama..

Anonymous said...

nape ye kalau sentuh hp sy...bahagian belakang hp tu panas cket...sy pkai samsung galaxy y...bateri pon senang nk low..mlm cas penuh...esk pg dlm pkul 12 tgh dh tinggal 1 bar shj...sy dh apply teknik nk kurang kn bateri tu...jrg on9 jgk gne hp...bateri rosak ke ye?sbb hp tu bru je beli...lpas apply applikasi fb 4 adroid & instagram..tros bateri x than lama..

Anonymous said...

x la brksan sgt..

Tukar Tapak Kaki