Bila Solat Jumaat - Laki Jangan Buat Macam Ni. Its Dissapointed Yang Ko Ni Tak Belajar Agama

Actually, its not the reason, untuk lelaki tak pergi solat jumaat kan, kecuali lah sebab uzur.. Aku memang ade dengar hadis dekat dalam tb lebih kurang camni,  

"sekiranya 3kali berturut2 tak pergi solat jumaat, maka dia adalah munafik"

Yeih.. Ini kalau di elaborate, korang baru faham nih.. Yang paling aku suka, si lelaki ni buat ape kalau dia dah tahu 3x berturut2 x g jumaat?  Dia kata, "Alaah,kalau dah camtu, kita xyah g jumaat berturut2.. kita selang seli kan dia.. minggu ni tak pergi,minggu depan pergi.."  :')  Nice..n Good idea.. kan tak munafik tuu..

Anyway,dats ur niat.. so,itu pun di kira munafik gak.. pergi pun bukan ikhlas.. Baik,seterusnya.. Pergi lewat2.. Mak aku selalu cakap, "kalau pergi awal, dapat lembu.. kalau pergi lewat, dapat yang paling kecik punya.. KAKI AYAM je..."  So kalau awal,besar la pahalanya..faham kan..
Seterusnya, Jangan bercakap.. its not a good things to do bila khutbah,kita potpet3..  Nak suruh orang diam pun,di kira xdapat pahala jumaat.. Fikir lah sendiri.. :')

Lagi.. Anyway, nak ingat2kan untuk lelaki2 yang ada tuttt.. Ok,sebenarnya,camni bila korang dah masbuk.. kalau korang xsempat satu rakaat,korang masih dikira dalam jumaat,so korang tambah hanya 1 rakaat sahaja.. jadi 2rakaat kan..

Tapi,kalau korang xsempat 2 rakaat, korang kena tambah lagi dua rakaat.. jadi solat zohor macam biasa.. dats mean 4 rakaat.. faham? sebab korang tak sempat semua sunat2 jumaat.. 

Dats all.. korang nak pahala jumaat,buat yang terbaik.. bukan pergi, dan tidur.. Anyway,tdo time jumaat kan best.. ambik ko! kaki pun trus kebas..hah

9 Komen:

shaffique said...

boleh pulak nak selang seli ye. pandai2x. haha.


My latest entry : Maksud Sebenarnya Logo-Logo Popular Di Dunia

Ayeem Jemain said...

caranya cam ko penah buat je? haha

eykabaha said...

baik ustaz basip ;)

mahirahnazlim said...

alhamdulillah :)

SyedGraphiX said...

aku slalu dpat lembu. hahahaha

Khuzrin Kamarudin said...

Hahahhaa... macam2 perangai..

muhsin.aminudin said...

macam bleh tipu tuhan plak.

Shairazi Saidin said...

Esok gi solat ye! :)

HOT | Konsert Percuma Super Junior di Malaysia

EimaruSi|ence™ said...

aku rasa sape yang ade pemikiran macam tuh, dia termasuk dalam golongan munafik atau fasik. Serius, nih ustaz aku yang cakap

Tak kiralah korang buat semayang jumaat bukan 3 kali berturut-turut pon, kalau sesuka hati langgar hukum hakam agama, memang dasar fasik lah tuh.

Berhati-hati cakap soal agama. Baik ko nasihatkan kawan ko tuh...

^___^ peace!

Tukar Tapak Kaki