Kenapa Budak2 Sekarang Gediks Sangat Nak Pakai DSLR?

Dah lama da aku nak share benda ni, Tapi hari ni baru sempat nak share. iYelah,BZ,BZ,BZ!!  Actually,malas nak intro panjang lebar. OK! Asal la budak2 skang berangan nak pakai DSLR ni.. Haish, Nyampah je tengok semua berangan nak beli.. Sebab apa?:
  • Bila dapat pakai DSLR, Nampak lebih stylo la kononnya. iYelah,kita sangkut kamera kat leher, Than tangkap gambar ntah pape tah. Kononnya orang akan pandang dia ni, "WAU!,dia ada DSLR laa..!,Mesti kaya an~ Mesti hebat an.." Hampeh je!
  • Boleh tangkap gambar gedik2s untuk personal atau nak tayang kat umum la.. Hey,baik korang beli nikon Coolpix laa..! No need pakai DSLR.. Hahah,tak kelakar ke pakai DSLR?
  • Ikot kawan2.. Sape kata tu bagus, tak elok, Aku rasa memang elok laa. Tapi, kalau dah ikot kawan2, sampaikan pinjam duit mak ayah, jangan la, Kesian dorang. Sebab, Korang beli pun, sebab minat yang sementara, Orang nak minat yang selama2nya. Ok.. Jangan ikot kawan2 k.
  • Pakai DSLR, sebab nak dapatkan popularity.. Haiya! Tak payah la.. Buang masa je. Kita kalau nak jadi photographer, kena ikhlas. Bukan niat nak populer. Pe kjadah la korang nh.
  • Ada banyak lagi, tapi aku dah blur skang, so xpat pk sume. 
Ok, kat atas2 uh semua sebab kenapa budak2 sekarang nak pakai DSLR tanpa motif and just for fun. Tapi takpelah kalau dia beli pakai duit sendiri kan. ;') Tak salah pun.
on next post, aku akan bagi tahu kenapa pulak orang nak pakai DSLR dengan sebab2 yang munasabah and ada motif. Yang atas2 ni mana ada motif pun. Haram kjadah je tu.

P/s: Rancang dulu sebelum beli, jangan ngengada nak beli , tapi takda motif.Haish! kan3.. Tak kisah la laki ke pompuan,dua2 sama je.. ;')  Sory la, aku pun bukan perfect sangat nak cerita2 pasal camera ni. hurm..

31 Komen:

ecah said...

aku rase paling xleh blah kalau sape yg ade dslr tp shoot mcm pakai camera biasa..bek pakai coolpix(bak kate ko)..ahahha

CahayaCintaIlahi said...

huhu setuju !!! ;)

si aku said...

Setuju sangat.

Orang lain pakai DSLR, dia pun nak pakai DSLR. Bila tanya minat. Minat celah mana ntah? Amik gambar, angle pun tak betul. Itu ke minat?

Yang sebenarnya, nak DSLR sebab nak nampak COOL. Bila jalan mana - mana, gantung kat leher. Jalan - jalan kat KLCC, bawak DSLR. Amik gambar dalam toilet, atas eskelator (betul ke ejaan ni?) lepas tu upload kat Facebook. Lingkup.

Kepada yang rasa - rasa ada perangai macam ni, insaflah. Jalan - jalan gantung DSLR kat leher dah so outdated lah. Itu zaman 2 3 tahun lepas. Dah tak COOL pun.

Korang ada DSLR sebab korang minat photography. Bukan sebab nak nampak COOL.

Okay dah, sekian.

iManAzRaf said...

haha.. marah sungguh tuan tanah..
tp mmg btul pn... kdg2 tgk rmai dak2 sek da m'gediks nk kai DSLR. mntk kt mak ayah... sian mak ayh. haish... mcm2..

-QinaSha Hudson- said...

semalam. ade sorang dak poli ni.lelaki.
tak tau la kejadah ape dye nak show of sngt. gntung dslr kt leher pastu snap pic2 kt tasik. gmba pic gadis2 lalu lalang pun diambek nye jgk

rasa2 nya la kan. perbuatan tu annoying ke or f*cking annoying?. . gila belagak muka dye weyh...haihhh...

HazHand said...

ecah,Cahaya: btol tuh!
nik: hahah,pnjg ko bebel..haha
iman: marah la,sume nk poyo je.. itu la,dak2 skang bergaya tak beragak!
qina!: wei,itu dh mlampau dk uh!! ko x sound? itu poyo tahap maut do!! haish!

misz sheyla said...

haha..ntah aku memang minat dah lame benda ni...coz abg ipar aku fotogrpr...nengok gmbar2 yg die amek cam sgt cntik...tapi satu je la...lau da pakai dslr ni kene pandai main ngan function die..lau x gmbor x cntik..better pakai kamera biasa..
mula2 aku smbar dslr pun aku cam ase hebat gak...hahaha sgup sangkut kat leher walopon berat, poyo cam boleh amek gmbar cntik2...cisss

Faa Niza said...

oh, ni kan trend sekarang, bila tengok orang ada, ohh aku pon mesti ada satu.

padahal ta sedar kaki tangan mata semua kidal , gambar yang di tangkap pun tadelah cantek mana,

hasil gambar orang yang pakai fon 2 mp punya camera pun lagi lawa kot kan ?

so ianya kemahuan atau kehendak ?
bukan keperluan,

if they really love this art and photography, so they should have one.

*budak poyo kat KL salu jalan bangga gila gebang bawak DSLR ni gantung kat leher ;)

HazHand said...

Misz: uhm,klau abg u ade camea,u ptot amek pluang bljr tau.. rugi lau tak bljr.. t nmpk kuno..hhoho

faa!: hahahah,gud! btol uh.. kdg2 tu,hp lagi lawa g,br die kn..
tapi,slalunye,dorg yg ade dslr, dorg salu pkai automatik je.. wat pe.. bosan laa.. baik bli nikon coolpix! hahaha
KL? alah,mmg da rmai dh pon..hahaha

Finaz Jaafar said...

huhuhu...
bese la..da jd trend kot skrg...
kte xla nk sgt DSLR tu..klo dpt kamera yg hasil gmba dy memuaskan pown da oke=)

yaya_flanella said...
This comment has been removed by the author.
SyedGraphiX said...

aku teringinnn gilaaa nak ade DSLR! sbb, ermmm... nak nmpak lg stylo bak kate ko. hahaha. pastu, nak tgkp gmbar suspek banyak2

Syariniey Amran said...

Kalau guna dslr sebab nak ikut trend mmg sangat tak patut r.harga mahal kot. tapi kalau minat ape salahnyer kan. macam aku guna mmg aku betul2 minat ngn dslr ni. tapi berat ya ampun nak bawak kat leher.huh.

yaya_flanella said...

yela. kau memang pandai snap picture. keep it up okay.;) *hah yg ni baru betul :p

HazHand said...

finaz: yup,dats rite/..

syed: hahaha,ko mmg.. suspek ape jelah ko nk tgkp..

amran:gud la.. leyh aku knal ko lbh sikit.. sbb ko de minat! huhuhu

yaya:hahaha,gediks! dah3.. diam..huhuh
anyway,thanks yaya syg..

marish sha said...

haha, seronok sha bace comment2 di atas ni,
mmg pendapat yg sangat2 bernas.

Ayeem Jemain said...

mostly pakai sebab fashion/trend/ikot orang. padahal bukan minat sgt and tak reti pon nak amek gambar. poser

Encik Blogger said...

aku pon terasa nk beli dslr ari tu tgk member2 pakai.. tp pikir balik.. tak jadi lah

HazHand said...

ayeem!! Hahahha,ko mmg cmtu an..aku tau..hahha

HazHand said...

encik! nasib bek xbeli..law dh beli,mkn minum ko pon xckup t aku rse!! hahaha

Sophie Al-yahya said...

Saya ada DSLR Nikon. Tapi rasa malu sgt nak gantung kat leher gi jalan2.. Cool ke? rasa macam poyo-poyo aje. Tapi kalau yg memang photographer tu xpela.mmg nampak cool pun. Paling x paham bila bebudak skola suka gantung DSLR kat leher.Especially kat PAvillion. Pergh x takut kena samun ke??

hana said...

takut seh bace entry nh..
mare betol gaye nye..
sye de gak DSLR..
masih dlm proses pmbelajaran..
hehehe

HazHand said...

sopie!: hahahah,ade ke?ok lah tu.. tp,jgn nk poyo sudah la k..huhuhu
kne tnjuk gaye pro ckit..huhuhu
base la tuh,dak2 skolah kn..

HazHand said...

hahaha,hana!: jgn la tkot.. ni bukn marah la,tp luahan hati je..hehehe
xpe,troskn bljr k

C I K . F Y Z A said...

ambik gambar pakai kamera fone je..huhu

Najwaa Malikk said...

HAHA ! Okay ! Bagi wawa kan , ni semua simbolik untuk remaja yang kononnye "stylo" , yang kononnye "anak orang kaya" yang kononnye "diperhatikan" dan juga yang kononnye "HOT" !! HAHA ! Okay , certain bdk yg NAK pakai DSLR tu , please jangan RUSHING parent korang utk dptkan DSLR tuh . BERIBAN okeh ? Yang si parent tu , belikan COOLPIX sudaa . Tak pun , bagi alasan , HENFON ang kan ada CAMERA . kan kan kan ? Okay , Chill Relax Lepak . ^_^

HazHand said...

cik: aah,sokong3!! hahah

HazHand said...

a malik: mak aih,pnjg nye lebar2 mulut..hahah
yup,btol uh,mak pon bukn nk kaye sgt,g mntk dslr..ceit!!!

mahirahnazlim said...

tak mampu beli camera hp 2mp pun jadi la . tgu org bg hadiah la HAHA

nsb la aku takde gian mne nak menatang DSLR nih haha ;p

mian said...

haha.asip.aq baru nk wat entri cite pasal ni.ko dah sebat dulu.haha.tapi betol kate ko.nak ikot trend tapi hasil ntah ape2.baek pakai kamera yang ade kodak la.haha

Nurul Izzah said...

loh.tak ada masalah kot ada dslr. kreatitvi tu..

Tukar Tapak Kaki