Tips Untuk Bezakan Handphone Original, AP set, Dan China Phone

Sebelum ni,post aku mengenai penipuan si Penjual hp berbangsa china dekat orang melayu.Kesian aku tengok sorang2 kena tipu kan..  Baiklah,Sekarang meh aku turunkan ilmu Handphone ni sikit kat korang2 yang berbangsa melayu ni. Jangan nak asyik kena tipu,last2 beli haphone China. Baru nak bergaya,Dah kena tipu.Kan tak berbaloi tu, Beli mahal2,tapi haram kejadah standert china je. ;-)


  • Original Set
    Ap Set
    Under Water (seludup @ recon @ China)

    Original Set

    Jaminan 1 tahun untuk seluruhan telefon,cas bateri,
    Kad jaminan ditulis kealamat nokia Central ( nokia Model ) dan Motorola Centra (Motorola Model)
    Dikeluarkan oleh kilang milik jenama itu sendiri Nokia- ( kilang Nokia), Motorola (kilang Motorola)
    nokia authorized salah satunya ( Zitron ), Sony Ericsson authorized salah satunya (T-choice )

    Ap Set

    Jaminan hanya 3-5 bulan, tidak termasuk monitor telefon
    kad Jaminan ditulis kealamat selain dan nokia dan motorola ( centraL )
    Dikeluarkan oleh pengilang yang mendapat lesen dari pengilang utama
    selamat digunakan kerana mendapat pengesahan sirim

    Under Water
    Tiada jaminan
    biasanya tiada kad jaminan
    dibawa masuk dari negara luar dan jual dengan harga murah, tiada pengesahan sirim dan menyalahi undang-undang kerana barang diseludup masuk ke negara ini..  
 
  • Ape perbezaan handphone AP dengan ORI ni ?

  • Dari segi pengeluaran,kalau ORI,dekat kotak dier mesti ada tulis "MADE IN NOKIA" @ sewaktu dengannya..kalau handphone AP,dia just tulis "MADE IN INDIA,CHINA,INDONESIA" atau senang crite..nama2 negara laa..  
  • handphone ORI ni warranty dia dari kilang, kalo AP ni dari kedai yg menjual nya (tempat yang korang beli k).. dan warranty handphone ORI ni setahun dan hanya untuk batery,bahagian dalam hp dan juga Skrin hp.. Kalau AP pulak,dia just 1 @ 3 bulan sahaja warranty.. kalau bahagian dalam warranty setahun (unless masok air @ kerosakan sendiri yang buat)

  • IMEI ..apa itu IMEI?
    ok..Imei ni adalah barcode berdigit 15 yang ade dalam handphone anda dan kotak..if original,IMEI kotak dan handphone adalah SAMA!.. kalau AP komfem tak same..so,cemane nak check IMEI?
    Korang boleh tekan no ni, *#06# dan ia juga dipanggil SERIAL NUMBER atau bahasa lain dia adalah IMEI.. So,korang check no tu..sama tak dengan dekat kotak bahagian luar tu.. kalau AP takkan same antara hp dengan kotak.. Just untuk ORIGINAL je sama..
     
  • Selalunya kalau Original keypad, dia tak ada tulisan bahasa asing.. kalau AP ade macam2..arab la.. jepon la.. china la..depends pada negara yg buat.. ;-)
     
  • handphone AP ni sah, just handphone jelah yang sah.. Tapi, kotak ,earphone, charger dan lain2 tu, boleh diragui sumbernya..

  • ok..ni paling penting..korang tekan *#0000# untuk tahu tahun bile handphone korang dihasilkan.. Kalau  korang beli tahun 2010,selalunya dikeluarkan setahun sebelum 2010.. Kalau tetiba korang tengok, apesal laa lame sangat dah handphone tu dibuat, macam Dihasilkan tahun 2006.. itu maknanya apa?  Itu maknanya,hanphone tu sebenarnya hp recon sahaja. (maksudnya,yang 2ndhand,tapi dia jual dengan harga baru. Kiranya nampak macam baru dan original la)
     
  • UNDERWATER ni seludup maksudnya, kadang2 HANDPHONE tu dah rosak.. than dia repair, agak2 boleh hidop je.. maka penjual tu akan jual hp tu macam ORI @ AP. Lepas tu mule laa handphone tu wat hal.. Jadi,Costumer pun datng mintak ganti rugi.Sekarang ni dah jarang ada handphone underwater ni, Sebab selalu kena complain je n kedai2 pon tak nak tanggung risiko sangat nak juat hp macam ni..
     
  • Recon pula.. Selalunya dari oversea.. maksudnya macam tadi, dia repair2 gak, pastu jual macam ORI @ AP..
    selalunye kedai cakap..ni HP recon..korang leh trace berdasarkan charger, cop2 pada badan HP tu.. Kalau cop tu macam cop oversea contoh brand "THREE,TIM", boleh agak la kan...? Tapi tak selalu nya betol.. Korang kena pandai2 la..
  • handphone ORI ni beza harga dengan AP dalam 200-300..banyak tu..contoh,if handphone tu AP,harge dalam RM450,so,ori dalam RM750..dekat sekali ganda..tu sebab banyak kedai jual handphone AP sekarang,lebih murah untuk coustumer.
     
  •  jgn lupe,NOKIA ORI dibuat oleh ZITRON,AVAXX dan lain lain la.. even charger hp pon ada stiker ZITRON @ AVAXX, Dan bagi samsung dengan sony, aku lupa la nama dia.. Tak silap aku, bagi samsung,pengeluar sah dier FMG.. 
DAN KALAU NAK BEZAKAN ORIGINAL , DAN CHINA PHONE, MELALUI IMEI NO, KORANG KLIK SINI 
P/s: so far,pada pandangan aku..AP ngan ori hampir sama sahaja.. aku dah pakai handphone AP 2 tahun,so far,alhamdulillah.. ok je. Just spoil sket2 tu adat la.. tapi bukan major la..yang penting KENE PANDAI JAGE..;-)

16 Komen:

puteri ain said...

good info..thanks for sharing..:)

ofcuz said...

same2.. anyway,beware!! hahah

saljhi said...

wey, aku ikot link tu. bila check imei aku 04 the fuk weh ??

04 dari mana ? alien mari ? hahaha

a n a s t a s y e a said...

ooo ..anastasyea baru tahu. Thanks for sharing =)

titirara said...

guddddddddddddddd

CikBulat said...

Alhamdulillah ! henfon aku Ori. hahahaha

ofcuz said...

alip,blh je!!
anastasyaa: sme3...
titiara: gud?? hehe
Cikbulat:uhm,same la kite..

Nizam said...

nice info ... :)

Anonymous said...

Saya ingin memposting sesuatu seperti ini di website saya dan ini memberiku ide. Cheers..

ofcuz said...

orrite.. nice kn.. xde la kne tipu lg..
eh,sile3.. sile share k.. tapi tag saya! hahah

Syafiq Rosli said...

thank 4 sharing

ofcuz said...

same22.. Backup melayu!! hahah

SayaAnonymous said...

setahu anon AP pun imei dia dalam phone n kotak still sama..da banyak kali check. And beza sebenar AP ngan Ori ialah. Ori di bawak seketul dari kilang so kena duti import dan AP plak dia ceraikan asing2 komponen & pasang semula so that tak kena duti import. Sebab tu AP lebih murah. Ori pun ada production kat negara lain antaranya china sendiri sebab nokia ada kilang besar kat china. Dan AP juga boleh datang dari Nokia sendiri. =)

ofcuz said...

wah!! hebat gk ko psal hp eh.. xpe,ini merupakan pengetahuan umum~
anyway,ORI MAHAL SIKIT!! hahaha
tmbh rm100 takpon 200...

noraznida said...

info yg bgus.&menarik...thanx share..
=)

Sery Suryani said...

info yg mnarik..

Tukar Tapak Kaki