Tips Cara Menulis Post Yang Betul Dan Tampak Sedap Dibaca - Lagi2 Gadis

Otak pening tengok! Otak pusing baca! Otak mereng doh..! hahah  Mana ke tidak,post korang calar balar cincai laa.. Nak suruh komen,tapi korang buat aku jadi malas nak baca la. Cuba korang bayangkan, Rainbow dalam POST. "Wah, macam fenin2 maa.."  Haiyaa,haiyaa,manyak haiyaa laa..
Tuh haa, tak kisah la lelaki ke perempuan,semua sama ja.. uhuk,entah2,aku pon termasuk..:'(   Ada blog,tapi tak jaga betul2.. wei jarjit!, belai la dia betul2.. Camna Karina kapoor nak baca..! Teet, (aku rasa,dia bukak sekejap,tengok skali lalu,tutup!) hahahah  (iyelah,karina orang ape,mana nak faham base melayu..Dodol!)

Ok3,meh,tips tulis post tak sakit mata:
  • Tulisan tu,kalau boleh,pakai satu format sudah laa. Macam arial ke,times ke.. Lain la,wat sikit2,ok laa. Kalau boleh,semua post dari awal dia hidup,sampai dia mati,pakai la satu font. (macam nobita pakai satu baju je. )    :-)
  • Saiz tulisan, Pon sama..! Bagi one in a million sikit laa.. Jangan tukar2 saiz, Kejap aku tengok kecik,kejap aku tengok besar,kejap aku tengok senget benget,tak pon kejap2 BOLD!
  • Kaler tulisan.. Hurm,make it beautiful ke..? Hahaha,bukan nya lawa sangat pun,warna warni. Yeik! Actually,kalau korang nk highlight kan untuk seseuatu ayat, takpe la. Macam nak bagi orang alert dengan ayat korang tu. INGAT! just untuk seteng2 ayat je tau..
  • Selang seli tu pulak.. Dah! Jangan nak rapat sikit2, HARAM! Jarak2 sikit la,Takdelah aku dekatkan mata kecik ni kat skrin laptop yang dah memang kecik ni. Jarak,Jangan jarak sangat,t nampak ruang kosong luas sangat pula.
  • Background tulisan.. Alah,highlight laa.. Kan pelbagai, Ni one of them.. Malas ULANG!
  • Nak lawa kan,korang buat la point2 ke..Lawa tau.. macam model kak nisa kita ni haa. :-) BLOG DE BEST!
  • Kalau boleh,setiap ayat kalau panjang ke, korang selang la sikit2 dengan gambar ke.. Takdelah bila orang lain baca, nampak panjang macam haram kan..
  • Aku rasa,tu je. asyik ulang beribu2 kali je..
P/s: Sudah, share menda sama je.. wahai eykabaha,ini untuk anda juga.. harap maklum.. Berubah berubah,kata nak orang baca,macam tu laaa... ;-)   Bubye,tito titor~

27 Komen:

forever love said...

hoho..atq termasuk ke.?

Anonymous said...

haha. terasa siod. nice tip . tengs for sharing..n_n

ijat_asni said...

blog aku macam warna warni bagai je
huhu~

ofcuz said...

atiq.. hurm,just perlu susunan yg mantap k! huhu
anynms.. Uhum..brubah k..
ijat.. ye ke... rukar lah ye..

forever love said...

hoho..cmne tue.?

saljhi said...

apasal sakit bontot ? nak vaseline ? HAHAHA

Zala Wajik said...

blog zala wajik begitukah ?

CikBulat said...

tak termasuk.. haha.. lalala (muka tak bersalah)

syafeeqa said...

nice sharing.

Umar Faruq said...

hahahaa.. nice entry ni dowh.. :D

Piah Becok said...

waaa... kadang-kadang ade buat juge seperti yang terpampang. eheh.. :p baik.. tak buat dah pasni. tq boss

ofcuz said...

atiq,anda rase.. heheh
saljhi,ko trase ke..? hahah
zala,wajib untuk org bce..huhuh
hey cik bulat kembang,ye ke.. tgk wrna warni je..huhuh

Alia Azmi ◕‿◕ said...

ehh ehh , blog alia ok takk ? haha

Pink Pearl Lady said...

tq bg info,menarik jugak....

Nurfarhana Nabila said...

thankz 4 sharing this!..=)

Saya Bulan said...

nice nasihat bro..kadang2 mate berpinar2 dengan tulisan blog yang kecik besar warna warni :p

antudegil said...

sangat serius artikel ni. bwahaha! memang kena lempar taik la dekat sape2 yang terase tu.

bunga said...

tq..leh jadikan panduan ni..haaa...

eykabaha said...

time kaseh basip...ciap highlight nme ak tu..hahha..

Mknace said...

:) :) :)
he she tu kreatif la
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

Firdaus Kasim said...

bahasa jiwa bangsa.. hehe.. bahasa kt sini mcm kasar je bunyinya? hehehe

ofcuz said...

alia,:blog ali nice.. sy suke..
Pink,farhana,uhum sama2..
buln,thats rite bebeyh..
antu degil.. hahaha,sape suh trase..
bunga,yups.. go on..
eyka,heheh,same2..
mknace,Yes..dia sgt2 kreatif.. sy syg dia..hahah
daus,hehhe,xdelah ksar sgt..huuh

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

heee awk mention nama kite ke tu??????
tenkiuuuu :D

ofcuz said...

ahah.! nmpak jugak!
yelah..

SyedGraphiX said...

hohoho..nsib baek bkan aku :P

Anonymous said...

peh gempak abg hasif

Anis Aryna Shamsuddin said...

0kayyy ak mcm trase..
haha.

Tukar Tapak Kaki