Mamak Muslim @ Mamak Palsu - Makan Lah Makanan Haram Tu!

DupDap,DupDap.. Mama..!~ ehh,mamak!~huhuh.. Baek2.. Hey pelanggan! Mungkin ramai yang tak sedar. Takpon mungkin korang tintong main masuk hantam apa segala jenis mamak sekalipon yang ada depan tepi belakang mata kan,korang memang suka main makan je.main minum.main jamah.main rasa.dan segala jenis main kat mamak punya kedai kan.

Dan korang tak pernah nak selidik asal usul tuan punya kedai mamak tu kan, siapa pekerja dia,siapa chef dia. wah3.. Sukenye hati kan bila lepak mamak. Semuanya yakin 100% halal kan. Yeik!
Cuba bayangkan,mamak buat roti canai tu,berpeluh2~ Mamak tu tangan baru keluar tandas~ Mamak tu baru buang samapah kat belakang kedai~ Mamak tu buat segala2nya yang kotor..
Oh! 100 persent korang akan ulang, yeik! yeik! yeik!... Tidak,gedik nya aku.. ('.') ..

Ok2! Actually,bukan aku tak pernah lepak mamak.. Alahai,hampir tiap2 hari,mamak la jadi sasaran tempat aku makan. Situ lah korang gak pilih. iYelah,Mamak kan:

  • Bila kita datang,muke dorang selalu sambut kita,dengan senyuman manis.. (Oh! Nampak gigi jelah..) Anyway,melayu,muke masam kan.. Kerek. Hahah
  • Dorang kan,bila bekerja,pakai Full set. Apron dengan topi chef segala bagai kan. (good!)
  • Dan.bila dorang amik order,dorang datang kat kita rite. Dengan sapaan."suda order??" "minum?" "makan?" "mau tambah?"Oh! ini takde laa..
  • Mamak tu jugak,Senang kita buli!! hahah (tapi,AWAS! Jangan nak buli sangat la,Tak pasal2,order kita tadi,dicampurnya dengan air liur peluh ape semua)
Dah2,Cukup lah puji mamak eh.. Actually,kita fokus pada tajuk atas tuh. Macam mana nak tahu,mamak yang kita masuk,mamak yang kita lepak tu,betul2 mamak muslim,muslimah,alim,alimah..Hah!
Kadang kita ni,mata kabur sikit,Kalau nampak kat mamak tu,ada tergantung ayat2 suci alquran je,korang dah yakin, "OH! itulah mamak india muslim.."
Alahai kanak2 ku sekalian,Korang ni,Kalau dah lapar,ape kesah kan. Main tintong saja lah..

Sebenarnya,aku terfikir jugak,kalau ikutkan dengan Otak yang penuh iLmu kebatinan ni,Secara logik,kita boleh tahu,boleh pastikan,mamak tu,mamak muslim ke..
  • Korang cuba biasakan,pergi dekat lauk2,Self service k,Than korang cari daging!.. Oh,mana daging..? Ok. Than,Korang tengok daging tuh.. Tu daging kambing ke,daging lembu??  Ok,Pertanyaan aku kat korang,India bukan muslim,Siapa yang disembah..? Lembu kan.. Pastuh,korang pandai la pastikan,daging tu,daging lembu ke kambing..? India bukan muslim,sanggup ke nak sembelih lembu..? Sanggup ke dorang nak Semelih tuhan dorang sendiri kan.. Jadi,kesimpulannya,kalau boleh,Nak konfemkan,korang panggil la sorang mamak ke,pastu TANYA! "Ada daging lembu tak? Kalau gagap2, jeng jeng jeng.. Kantoi2..
  • -Seterusnya,Korang pegi la rajin2kan diri tu, usyah2 dekat dapur tuh,ada tak tukang masak melayu? Actually,aku ni,kalau kat dapur tu ada chef melayu,perempuan ke,laki ke,Tapi yang wajib,ISLAM.. Nak lagi nampak,pakai tudung.. ;-)
  • Lagi3.. Erm,itu jelah.. Kalau korang de pendapat lain2, Bagi tau la kat dunia ni.
Pendapat aku,bukan untuk mengutuk mamak,atau menjatuhkan ke High Profile mamak2 tuh,Tapi,ini antara mana yang benar,dan mana yang salah..
Takkan la,nak makan hasil tangan mamak tu, yang bukan islam.. Masuk kedai cina pun tak berani,lagi kan mamak bukan islam..

Jadikan."YEIK!" Sebagai alasan korang. hohoh

P/s: Anyway,kedai mamak adalah tempat paling best tuk melepak, Tempat untuk tengok bola ramai2, Dan tempat tuk cari jodoh.. Oh nooo~
Selamat beramal,dan renung2kan~ :D


Nah,gua share ini mamak yang bagus,dan boleh jugak kita test dengan cara macam ni k.Gud Luck. Sekejap je dah makan penampar mamak. ;-)

10 Komen:

Anonymous said...

mungkin mamak tu x nk masak daging lembu sbb takut mamak x islam x nk dtg???

sha rosemary said...

sha pun baru tahu jugak oh ni,
kawan sha cakap haritu,
mamak2 dekat area monorel 2 bukan semua nya betul2 mamak.
terkejut jugak tuh

btw, thanks 4 the info :)

Enh Ear said...

owh...huhuh.. mmg info yang sgt berguna

Mohd Kamal said...

Allahmdulillah kerana saya memang kurang minat makan dekat mamak. dah tahu lama dah cerita nie. tuan dan puan cuba p serdang... kedai india ada ayat2 Al-Quran. kena hati2. jgn tertipu.

░♥si lampu neon♥░ said...

panjang seh roti tu..hahaha aku mmg tak minat mamak..tapi ayam tandori aku minat =p


Check it out Entri Paling Best !
# Buat Banner Flash Dengan Adobe Flash CS3 !#
# # Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !# #
# Dosa Orang Suka Melambatkan Solat !#

ofcuz said...

anonymous: Laa,boleh jdi.. tp,dia nak org islam dtg ke,die nak india dtg..?
Sha:oh! ye ke.. So,beware k..
enh ear:thanks
kamal:hurm,bagus,, tergerak hati gak nk infom bende nh..tiap2 hari buat kan..
neon.. roti?? hahah,pnah mkn?
yehs! ayam! i liked!

deCrewz said...

Kat pandan indah, nama kedai mamak tu mat salleh punya nama, org yg makan ramai melayu..konfius den..

Nurhasnatul Nabila said...

eyhh~
aku ingt kkdi mamak sumer halal..
uhhh! no!!
aku suka giler ayam goreng mamak...
:((

ofcuz said...

alah.. kalau mat saleh,knfem org mlayu nk msukk sbb dia anggap high profile kan law mat2 saleh nih..

bella,huhu,itu lah,lain kali jgn main masuk je..huhu

noraznida said...

geli gler nk mkn kt kdai mamak...xtaw la nape...hehehehee....

Tukar Tapak Kaki