PTPTN - Bersenang-Lenang Sekarang Tapi Bersusah2 Kemudian

Aku suka bila ramai yang dapat pinjam pinjaman PTPTN. Mana ketidak bukan, Menunggu duit nak masuk, Bila da masuk terloncat2 nak enjoy sakan. Wah! Dah macam masuk gaji da korang ni. Itulah,Korang dah lupa ke pepatah melayu dulu2,

"bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"

Dan kesemuanya aku suka bila dapat terangkan pasal ptptn nih. Banya jugak kelemahan dia kan.walau puak2 ptptn ni lebih suka memakai pepatah paria,

"bersenang-senang dahulu, bersusah-susah bila nak bayar nanti" 

Eh2,bukan niat aku nak mengutuk atau merisaukan peminjam pt ni,tapi,kadang tu, aku tak pernah nak lepas pandang.. Sebabnya;



  • Sebelum duit pt kau masuk,kau dah merancang nak beli barang yang tak berguna untuk pembelajaran kau. Sekejap merancang nak beli handphone,sekejap nak beli camera,sekejap nak beli accesories.Dan permpuan,Kau memang suka shooping dengan duit pt kan. Mak ayah kau tahu,"KAU BAYAR LA SENDIRI PTPTN TUH!,No support!" :p
  • Bila duit pt kau dah masuk,kau dah mula nak jalankan operasi menghabiskan duitkan~ Aku tahu,bukan semua yang berfikiran,"lepas nih,duit pt ni aku nak wat tanggung aku makan minum,nak bayar duit projek,nak bayar itu ini.." Tapi,apakan daya,nafsu membeli lebih kuat dari nafsu tak membeli.. :-) Jadi,Dah dapat duit pt,kau pergi la buat belanja sampai habis. Bila dah habis,kau boleh mintak mak ayah ko pulak kan. Tak begitu ke?
  • OK! Duit pt dah habiskan?? Actually,ramai yang perasan kan,bila kau orang dah habiskan duit pt,macam mana muka time tuh kan. Sedih je,duit dah habis.Tak dapat duit dari mak ayah,"KAU DAH AMBIK PT,KAU NAK MINTAH AYAH PULAK!?".. Jadi,terjadilah situasi untuk meminjam duit kawan2.. Tak ape,aku yang tak pinjam pt pun,pinjam duit kawan gak.. :-)
Ini pulak adalah situasi selepas kau dah habis belajar:
  • Diploma dah habis.. Ijazah dah habis.. Kira semua dah setel, sekarang just menunggu untuk apply kerja,takpun tunggu dapat kerja. Dan sebenarnya,inilah masa yang ditunggu2kan oleh pakcik PT untuk mendapatkan kembali duit yang pernah korang pinjam dulu.. Kalau lambat bayar,cepat dapat notis kan. Maka cepatlah nama kau di blacklist.
  • Terasa macam nak sambung belajar la pulak. kepada ijazah~ kepada master~ kepada phd~ Dan seterusnya kepada "FLY" ke luar negara. Terpaksa la korang teruskan meminjam duitkan. Nak buat macam mana,tak mampu.
  • Bila dah dapat kerja pulak. Gaji setakat boleh beli 2ekor ciput je. Macam mana lah nak bayar. Bila dapat gaji,kena tolak punya tolak,dan selebihnya buat bayar pt. WAH! mesti korang rasa menyesal sebab gaji korang kena tolak hanya gara2 pt tu.Dah la gaji ciput cedut je.
  • Tiba2 pulak,kau nak masuk meminang orang,kau nak kahwin. Aduhai nasib,Mana lah nak cari duit kan. Mintak2 la kahwin dengan anak dato' je. ;-)
Dan bukan niat aku sekali lagi untuk mengatakan bahawa aku katekan ptptn ni buruk padahnya kalau pinjam,tapi,malangnya nasib kalau kau buat duit ptptn tu hanya untuk kegunaan yang salah. Jadi,renung2kan,dan selamat beramal!~

6 Komen:

cik pieja hut said...

bile ek pt mahu kuar nie?

Saljhi. said...

dapat 3.5 weh !! takyah bayar. aha

ofcuz said...

hahah,aduhai kau ni,tunggu la eh,jangan jadi macam atas2 uh. buruk namanya.. :-)

cik pieja hut said...

lambat sangat!
insyaallah tak kan jadi mcm yg atas..

ofcuz said...

cik pieja,biasalah,awak trmasuk antara orang yang sy listkan kat atas tu..huhuh mnunggu duit pt masuk..huhu
alip,bukn ke byar sparuh je klau 3.5 keatas? mne de xyah bayar kan~

Saljhi. said...

3.5 = biasiswa. takyah bayar :)

Tukar Tapak Kaki