Pengasas WikiLeaks Diburu Interpol Keran Dedahkan 250Ribu Rahsia Tentera

 Pengasas laman web wikileaks. Julian Assange, 39.. Kalau korang pernah masuk laman web dia, yang mana website die fullfully mengenai semua isu2 sulit rahsia tentera. tetapi sudah tidak menjadi rahsia kalau dah masuk laman web wikileaks tu. iYelah,kalau korang bukak buat kali pertama pun,korang mesti terkejut,sebab kebanyakan maklumat yang ada dalam website tu,lebih kepada "rahsia negara".. US maybe.. Jadi korang yang ada mnat fakta2 betul pasal tentera ni, terus la cuba buka website ni. contoh type of post dia ialah seperti "air mission" "criminal event" "enemy action" "friendly fire".. dll... Banyak lagi,tapi itu antara contoh nya. 
Cuba bayangkan,kalau dah semua rahsia dan maklumat tentera negara dah terbongkar,memang senang sangat la nak tau gerak geri musuh kan. Dats y la pengasa wikileaks ni telah menjadi "WANTED" oleh pihak interpol. pilis internasional tau. bukan poli negara.Kiranya sekarang polis masih tengah cari dia lagi la ni.
Bawah ni antara keratan akhbar dari kosmo. Actually,Baguslah pengasas ni, Untung sikit negara2 luar kan. hahah

PARIS – Polis Interpol semalam meminta pengasas WikiLeaks, Julian Assange, 39, ditangkap selepas dia membocorkan maklumat sulit kedutaan Amerika Syarikat (AS).
Menurut agensi itu yang beribu pejabat di sini, Assange yang berasal dari Australia dikehendaki di Sweden untuk disoal siasat berhubung dakwaan merogol dan mencabul dua wanita.
Ibu Assange, Christine memberitahu stesen Perbadanan Penyiaran Australia bahawa dia tidak mahu anaknya diburu polis.

“Dia (Assange) merupakan anak saya dan saya menyayanginya dan pastinya saya tidak mahu dia diburu dan dipenjarakan,” katanya dari rumahnya di Queensland.

Notis penangkapan yang disiarkan kelmarin itu dipercayai akan menyebabkan perjalanannya ke seluruh dunia menjadi sukar. Setakat ini, lokasi tempat tinggal Assange tidak diketahui. Dia menafikan melakukan dakwaan merogol dan mencabul dua wanita tersebut semasa melawat Sweden pada Ogos lalu. 

Laman web yang diasaskan oleh Assange mencetuskan kontroversi sejak Ahad lalu selepas lebih 250,000 maklumat sulit kedutaan AS didedahkan kepada umum.
Pendedahan itu menyebabkan beberapa buah negara termasuk AS dan Perancis mengutuk perbuatan Assange yang membocorkan maklumat tersebut menerusi WikiLeaks. – Agensi

2 Komen:

paan said...

entah2 dakwaan merogol tu hanya sebahagian dari taktik dorang jer. nak menangkap mamat ni.

Entri terbaru ->Siapakah anak Bill Gates ?
Siapakah pemilik matahari ?

ofcuz said...

yup..semestinye~

Tukar Tapak Kaki