Kenapa Selepas Clash,Hendak Bermusuh? - Musuh No1!

"dari sahabat kita mudah untuk menukar dia menjadi kekasih,tetapi dari kekasih sangat sukar untuk menukar menjadi sahabat"

Ramai yang mengharapakan,bila dah kapel,biar la sampai ke jinjang pelamin. sampai ke anak cucu. Tapi,Kita pun tahu, Jodoh itu ditangan tuhan. Belum tentu kekasih kita,jadi milik kita. Sedang sibuk nak menggapai bintang klimaks hubungan,Masa itu lah,datng pancaroba dari satu benda kepada satu benda. Dan pengakhiran nya,yang mengambil inisiatif untuk "CLASH". Mungkin tidak sekufu kot. Sekufu maknanya tidak bersefahaman dah. sikit2 nak gaduh,sikit nak merajuk,sikit nak kena pujuk,sikit2 nak kena layan je. Mungkin waktu dulu,jadi pengalaman manis,peristiwa paling jiwang ketika kapel. dan pabila kita clash itu semua dah takde. "Bagai kulit manusia menjadi abu". Hilang macam tu je. Seperti tak pernah kapel pun.
Cuma,tersa jumpa musuh ketat kalau bertemu,berjumpe dengan tiba. dapat mesej dengan harapan. dapat call dari si dia. Yups,korang mesti faham kan, dan aku tahu,ramai yang berpersaan seperti itu. Selepas clash, never FRIEND! no more contact. Jangan cari aku!... Itu situasi yang boleh kita lihat dan tengok kalau ada yang baru clash.
Dan untuk pengetahuan korang, Adakah untung kalau korang terpaksa bermusuh dengan pasangan kapel dulu,disebabkan clash sahaja? Macam takda motif pun. Cuba bayangkan,dulu duit korang habis dekat si dia sahaja, nak habiskan kat kawan,"jangan harap!". Dan korang rasa,perlukah lepas dah clash, sanggup cari pasangan baru, semata2 untuk menunjukkan dekat ex,yang kita dah ada pasangan baru, kononye nak bagi jeles,cemburu. HEY! tak ke buang masa tu?

Ok,kembali pada tajuk kita.. Sebenarnya, Kenapa pasangan kita dulu sanggup bermusuh dengan kita disebabkan clash?  Yang pertama:

1.Kerana pasangan telah melukakan hati si dia. Dah macam terasa nak bunuh diri pun ada. JANGAN!
2.Mungkin kerana tidak sekufu. Macam aku cakap kat atas.
3.Mungkin juga kerana sudah tidak ada rasa sayang. Never love u anymore~
4.Yang paling penting adalah disebabkan Jeles dan cemburu yang melampau2.
5.Tidak ada perancangan ketika kapel.Seperti janji sebelum terjadi apa2 (ada yang xheran bukan)
6.Terlampau sayang sangat2 dan tidak mahu berkwan,tapi tetap nak kapel.
7.Sudah hilang kepercayaan. Mungkin dlu 100%,kini nk dapat 5% pun payah.
8.Tidak ada perasaan untuk setia.
9.tak perlu nak berkawan dah,sebab kapel pun just nak suka2 atau hendak sedap2. Faham maksud aku kan?
10.Terlalu mengikut kata hati atau perasaan. 
Dah la,cukup la 10sebab je. aku taknak panjangkan,nanti sampai esok aku nak kena fikir.
Dan actually,nasihat yang aku nak katakan, Tidak perlu lah korang nak BERMUSUH hanaya disebabkan clash. Disebabkan salah pasangan yang dulu. Lain la kalau pasangan dulu tu,dah buat jahat dekat korang seperti ROGOL,atau lain2..huhhu. Jadikan perinsip ni bila berkapel. "bunga bukan sekuntum,kumbang bukan seekor" :-)
Dan nak perinsip yang lagi bagus, "INGATLAH ALLAH"..Berdoa lebih dekat Dia. :-)

P/s: Kalau korang tengah kapel,Just go on,but,plis,dont go on,dengan semata2 hawa nafsu.

6 Komen:

Anonymous said...

saya suka sebab yang ke 6 ! HAHA :)

ofcuz said...

taw sangat~ haha

yunk tia said...

Ouh yeah ? hmm~

ofcuz said...

yarh!!! hhaha

khadija-soraya said...

dont want be a friend to someone hurt me.

p/s : taknak jadi kawan mean bukan jadi musuh. tapi lebih prefer anggap u're never exist, invisible. ignore the past, make a new one ( with the past as a guidance)

ofcuz said...

owh,ok..
ikot org la kot..
kdg2,ade yng ok je.. asalkan die tu open mnded kan.. tp,kalau die pmikiran kontot,blh je xnk berkan lgsg kan..

Tukar Tapak Kaki